2012. december 20., csütörtök

Hókifli

Egy újabb olyan süti, amiből nem lehet eleget sütni. Legalábbis nálunk tutira nem.



A tésztája:
50 dkg liszt
18 dkg zsír
1 kk szódabikarbóna
1 ek porcukor
2 dl tejföl
csipet só

Tölteléknek: szilvalekvár

Forgatáshoz: vaníliás porcukor.

A tésztánk összeállításánál első lépésként a zsírt morzsoljuk el a liszttel. Ha ez megvan, jöhet a többi hozzávaló. Egy homogén, könnyen nyújtható tésztát kell kapjunk. Előfordulhat, hogy kell még egy kis tejföl, hogy a megfelelő állagot kapjuk. A lényeg az, hogy könnyen nyújtható legyen, de ne ragadjon.

A begyúrt tésztánkat legalább fél órára tegyük hűtőbe pihenni, de hagyhatjuk nyugodtan egy egész éjszakára is ott. Amikor hozzáfogunk nyújtani, akkor vékonyra, kb 2 mm-re nyújtsuk. Egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassuk. A kiszaggatott korongok közepére tegyük a szilvalekvárt, majd hajtsuk félbe, és dolgozzuk össze a tészta széleit az ujjunkkal.

175 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a szélei elkezdenek pirulni. Ez csak pár percet vesz igénybe.

Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk. Ez utóbbit mindig magam készítem. Egy egész vanília rudat félbevágok, magjait kikapargatom, és összekeverem kb 20-25 dkg átszitált porcukorral. Ezt egy jól záródó fém dobozba teszem, mellé kerül a vanília héja is, és hagyom pihenni/érni.

2 megjegyzés:

  1. Még sosem sütöttem ilyet, de a nagymamám verzióját nagyon szerettem. Jó ötlet a házi vaníliás-porcukor! :)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk már egy kiló lisztből készült most karácsonyra, de nem sok van belőle. Igaz a bölcsis karácsonyra is ilyet vittünk. :)

    VálaszTörlés