2013. január 6., vasárnap

Tepertős pogácsa

Megint kevés az időm, és a fiaim karácsony óta kozák sapkát reklamáltak. Így kénytelen vagyok egy korábban elkészített sütit mutatni itt. Ezt a pogit sokszor készítem, mert nagyon szeretjük. Másnap is puha, és tökéletes akár reggelire, vagy tízóraira is.






Tésztához:
6,5 dl tej
5 dkg élesztő
1 ek cukor
2 tk só
0,5 dlolaj
1 tojás
1 kg liszt

Kelesztő tálban szoktam csinálni, mert jelentősen megkönnyíti a dolgomat. A tejet langyosítom, belerakom az élesztőt és a cukrot, és hagyom hagy dolgozzon az élesztő. Amikor már felfutott, akkor az összes többi hozzávalót belekeverem, és csak lazán összekeverem. Lezárom a tálat és magára hagyom. Amikor a tál magától kinyítlt, akkor megkeverem, és újra lezárom. A második kelesztés után kezdek vele dolgozni lisztezett deszkán. Nem kell megijedni, most még lágy a tésztánk, de a hajtogatás során még fog felvenni lisztet, és keményedik.

Minden nyújtás után egy maréknyi darált tepertőt kenek szét rajta, amit előtte sóval, borssal ízesítettem. A megkent tésztát hajtogatom, előbb az alsó harmadot hajtom fel, majd a felsőt le, aztán a bal oldali harmadot jobbra, és a jobb oldali harmadot balra. Átfordítom a teljes tésztát, és letakarva hagyom pihenni 15 percet. A nyújtás-hajtogatás-pihentetés hármasát kb 4-5 alkalommal elvégzem. Ekkor már a tésztán látszik a jelentős tepertő mennyiség, amit belekenegettünk, és egyre nehezebb nyújtani azt.

Ekkor egy utolsó pihentetés után kb 1-1,5cm vastagra nyújtom. A tetejét két irányból beirdalom, és nagyobb pogácsaszaggatóval szaggatom. Tepsire rakom, egymástól viszonylag messze, mert a hajtogatásoknak köszönhetően hajlamosak a borulásra. A tetejét egy felvert tojással megkenem, és mehet az előmelegített sütőbe. Alsó-felső sütésen, kb 180 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése