2013. február 15., péntek

Kourabiedes

Farsangra készültünk, és nem akartam a szokásos apró sütiket csinálni. Valami újra vágytam, és  napok óta böngésztem a recepteket, hogy mi az, amit előre meg tudnék csinálni, és tartós, és nem kerül napokba az elkészítése.

Aztán vasárnap a kisebbik fiam kapcsolgatta a tévét, és a stahl konyhája ment, aminél leragadt. Lehet kicsit megfertőztem már őt is a sütési mániámmal. :) Lényeg a lényeg, ott készült ez a süti, és gondoltam hajrá.

Hozzávalók:
1 tojás
10 dkg hámozott mandula ledarálva
 25 dkg liszt
1/2 kk sütőpor
1 cs só
20 dkg puha vaj
8 dkg porcukor
1/2 vaníliarúd kikapargatott magja
pár csepp keserű mandula aroma
1 ek brandy (nálam ez elmaradt, mert nem volt itthon)
egész szegfűszeg (mivel ovisoknak készült, most késhegynyi őrölt került a tésztába)

A tojást egy villával kicsit összekeverjük. Egy nagyobb tálban a puha vajat, a vaníliát, és a porcukrot habosra keverjük. Egy másik tálban a sütőport, sót, mandulát, lisztet, és az őrölt szegfűszeget keverjük össze. A habosított vajas porcukorhoz keverjük a tojást, majd a lisztes-mandulás keveréket, végül a brandyt (nálam ugye ez kimaradt), és a keserű mandula aromát. Ezt a masszát legalább 3 órára hűtőbe rakjuk.

Pihentetés után egyforma méretű (kb 2,5 cm) golyókat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejüket egy villával megnyomhatjuk, hogy egy kissé bordázott legyen.

Ha egész szegfűszeget használunk, akkor most kellene minden egyes golyó közepébe beszúrni azokat.

Előmelegített sütőben 175 fokon, kb 10-12 perc alatt készre sütjük.

Sütés után hagyjuk kihűlni, és szórjuk meg porcukorral.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése